Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan

    • Influence of inorganic Se + vitamin E and organic Se + vitamin E on reproductive performance of young boars 

      Jacyno, Eugenia; Kawecka, Maria; Kamyczek, Marian; Kolodziej, Anita; Owsianny, Jacek; Delikator, Barbara
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2002)
      The objective of the study was to compare the influence of the organic Se (Se-Yeast) + vitamin E and inorganic Se (Na2SeO3) + vitamin E on reproductive performance of young boars. The studies were carried on the 80 young ...
    • Influence of nitrogen deficiency on photosynthesis and chloroplast ultrastructure of pepper plants (Research Note) 

      Doncheca, Snejana; Vassileva, V.; Ignatov, G.; Pandev, S.; Dris, Ramdane; Niskanen, Raina
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Liuosviljelyssä kasvatetulla paprikalla (Capsicum annuum L. cv. Zlaten Medal) tutkittiin typen puutteen vaikutusta biomassan tuotantoon, fotosynteesiin ja kloroplastien rakenteeseen. Ilman typpilannoitusta lehtipinta-ala ...
    • Influence of pre partum and post partum plane of nutrition on the performance of crossbred suckler cows and their progeny 

      Manninen, Merja; Huhta, Harri
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Tutkimuksessa selvitettiin poikimista edeltävän, heinään ja olkeen perustuvan ruokinnan (M; keskinkertainen ja L; matala) ja sen jälkeisen väkirehuruokinnan (1: 1,5 ja 2: 3,5 kg ohraa/eläin/d) vaikutuksia Hereford-Ayrshire ...
    • Influence of sodium and potassium fertilization on sodium concentration of timothy 

      Peltovuori, Tommi; Yli-Halla, Markku
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Suomessa nurmikasvien natriumpitoisuus on paljon pienempi kuin lypsykarjan rehun pitoisuudeksi suositellaan. Nurmirehun Napitoisuuden kohottaminen parantaisi sen ravitsemuksellista laatua ja lisäisi joidenkin tutkimuksien ...
    • Infrared drying of herbs (Research Note) 

      Pääkkönen, Kirsti; Havento, Jukka; Galambosi, Bertalan; Pyykkönen, Markus
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1999)
      Yrttien kuivaukseen rakennettiin kuivuri, jonka runkorakenne oli puuta ja joka oli vuorattu kiillotetulla alumiinipellillä sisältä ja vanerilla päältä. Kuivaustunneli oli jaettu kolmeen peräkkäiseen kammio-osaan, joiden ...
    • Insect pests and their natural enemies on spring oilseed rape in Estonia : impact of cropping systems 

      Veromann, Eve; Tarang, Tiiu; Kevväi, Reelika; Luik, Anne; Williams, Ingrid
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      To investigate the impact of different cropping systems, the pests, their hymenopteran parasitoids and predatory ground beetles present in two spring rape crops in Estonia, in 2003, were compared. One crop was grown under ...
    • Insecticidal, repellent, antimicrobial activity and phytotoxicity of essential oils: With special reference to limonene and its suitability for control of insect pests 

      Ibrahim, Mohamed A.; Kainulainen, Pirjo; Aflatuni, Abbas; Tiilikkala, Kari; Holopainen, Jarmo K.
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      The interest in the use of monoterpenes for insect pest and pathogen control originates from the need for pesticide products with less negative environmental and health impacts than highly effective synthetic pesticides. ...
    • Integrated environmental research and networking of economy and information in rural areas of Finland 

      Luostarinen, Matti
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Kestävän kehityksen monitieteiseltä tutkimukselta edellytetään usein, että sen tutkimusmenetelmät lähestyisivät tulevaisuudentutkimuksessa käytettäviä menetelmiä. Samaa edellytetään myös maaseudun verkostoitumista ja ...
    • Intra-plant variation for progress of cell division in developing oat grains: a preliminary study 

      Rajala, Ari; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Kauran röyhy kehittyy ylhäältä alaspäin, joten ensimmäisenä erilaistuva päätetähkylä on aina pisimmälle kehittynyt. Tämän huomattavan röyhyn sisäisen vaihtelun takia eri jyvillä on todennäköisesti hyvin erilaiset ...
    • Introduced pathogens found on ornamentals, strawberry and trees in Finland over the past 20 years 

      Lilja, Arja; Rytkönen, Anna; Hantula, Jarkko; Müller, Michael; Parikka, Päivi; Kurkela, Timo
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      Kansainvälinen kasvikauppa on edesauttanut vieraslajien ja suotuisat tuulet tulokaslajien leviämistä maasta toiseen. Varsinkin Phytophthora-suvun mikrobit ovat hyötyneet koristekasvikaupan vilkastumisesta. Suomeen kulkeutui ...
    • Introduction of automatic milking system in Finland effect on milk quality 

      Salovuo, Heidi; Ronkainen, Pilvi; Heino, Antti; Suokannas, Antti; Ryhänen, Eeva-Liisa
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      Lypsy ja siihen liittyvät työt muuttuvat tilalla, kun automaattinen lypsyjärjestelmä otetaan käyttöön. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia automaattisen lypsyjärjestelmän käyttöönoton vaikutusta maidon koostumukseen ...
    • Jenkka and Jatsi, two new red raspberry cultivars 

      Dalman, Pirjo; Hiirsalmi, Heimo; Hietaranta, Tarja; Linna, Minna-Maria
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Maatalouden tutkimuskeskusAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Kaksi uutta vadelmalajiketta Jenkka ja Jatsi on laskettu viljelyyn Maatalouden tutkimuskeskuksen marjakasvien jalostusohjelman tuloksena. Lajikkeet on valittu 1970- ja 1980-luvuilla Puutarhatuotannon tutkimuslaitoksella ...
    • Land use response to agricultural policy and market movement on Finnish dairy-farms 

      Niemi, Jarkko K.; Pietola, Kyösti
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Voimakkaat muutokset karkea- ja väkirehujen hintasuhteissa sekä peltoalatuissa voivat vaikuttaa nautakarjatilojen pellon käyttöön ja nautojen ruokintaan. EU-jäsenyyden myötä tapahtuneiden maatalouspolitiikan muutosten ...
    • Legumes in Finnish agriculture: history, present status and future prospects 

      Stoddard, Frederick L; Hovinen, Simo; Kontturi, Markku; Lindström, Kristina; Nykänen, Arja
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      Palkokasvit ovat tärkeitä viljelykasveja maailmanlaajuisesti, koska ne sitovat typpeä suoraan ilmasta omaan ja seuraavien kasvien käyttöön, katkaisevat kasvitautikierteen jatkuvassa viljanviljelyssä ja mahdollistavat rehun ...
    • Letter to Editor : Third sector organizations in rural development A Comment 

      Saxe, A.
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)
    • Letter to Editor : Third sector organizations in rural development: - Reply 

      Valentinov, V
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
    • List of agricultural and food science papers published in Finland in 1995 

      Seppä, Kirsi; Nurro, Minna
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research CentreAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
    • Localisation of primary food production in Finland: production potential and environmental impacts of food consumption patterns 

      Risku-Norja, Helmi; Hietala, Reija; Virtanen, Hanna; Ketomäki, Hanna; Helenius, Juha
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti tuotetun lähiruoan alkutuotantoa erilaisten ruoankulutusvaihtoehtojen pohjalta. Yhtäältä tarkastellaan lähiruoan toteutettavuutta kohdealueella, toisaalta ...
    • Long-term fertilizer field trials: comparison of three mathematical response models 

      Bäckman, Stefan T.; Vermeulen, S.; Taavitsainen, V.-M.
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Vehnän, ohran ja kauran hinta laski Suomessa noin 60 prosenttia vuodesta 1994 vuoteen 1995 Euroopan unioniin liittymisen myötä. Myös lannoitteiden hinta laski, mutta huomattavasti vähemmän. Tämä suhteellisten hintojen ...
    • Lysine supplementation of barley wet distillers' solids diets for growing-finishing pigs 

      Valaja, Jarmo; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Rantanen, Asko
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      A growth experiment was conducted to study the effect of different lysine supplementation levels of barley wet distillers' solids (WDS) diets on the performance and the carcass quality of pigs (25.5-95.5 kg live weight). ...