- Selaus nimekkeen mukaan Maa- ja elintarviketalous

    • Laajamittaisen luomutuotannon teknologia - taloudellinen toteutettavuus ja ekologinen kestävyys 

      Lötjönen, Timo; Muuttomaa, Elina; Koikkalainen, Kauko; Seuri, Pentti; Klemola, Esa
      Maa- ja elintarviketalous : 44 (MTT, 2004)
      Tutkimuksessa selvitettiin luonnonmukaisen tuotannon yleistymisen esteitä ja keinoja esteiden poistamiseksi. Lisäksi tarkasteltiin luomutuotannon mahdollisuuksia vähentää maatalouden ravinnekuormitusta ja hyödyntää ...
    • Laatu- ja vastuunäkemyksiä elintarvikeketjussa 

      Forsman-Hugg, Sari; Paananen, Jaana; Isoniemi, Merja; Pesonen, Inkeri; Mäkelä, Johanna; Jakosuo, Katri; Kurppa, Sirpa
      Maa- ja elintarviketalous : 83 (MTT, 2006)
      Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten eri toimijoiden näkemykset laadusta ja vastuusta kohtaavat elintarvikeketjussa. Tutkimuksessa tarkasteltiin elintarvikeketjun eri toimijoiden laatu- ja vastuunäkemyksiä sekä ...
    • Laitumien ja suojavyöhykkeiden ravinnekierto ja ympäristökuormitus 

      Virkajärvi, Perttu (toim.); Uusi-Kämppä, Jaana (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 76 (MTT, 2006)
      Hankkeessa tutkittiin laidunten ja suojavyöhykkeiden ravinnekiertoa ja ympäristökuormitusta. Laiduntamisen aiheuttama pohjavesien typpikuormitus oli aluksi vähäinen, mutta kasvoi laidunvuosien kuluessa (1 28 kg N ha-1 ...
    • Lehmäkulttuuri ja sen tulevaisuus: Professori Kalle Maijalan 75-vuotisjuhlaseminaari, Helsinki, 27.5.2002 

      Maijala, Kalle (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 8 (MTT, 2002)
      DNA-tutkimusten mukaan eurooppalainen ja zebu-karja ovat alkaneet eriytyä jo yli 100 000 vuotta sitten. Kyttyrätön karja näyttää kesytetyn Lähi-idässä, zebu-karja Etelä-Pakistanissa ja Afrikassa. Suomessa lehmiä on ollut ...
    • Lietelannan käyttö nurmikierrossa 

      Mattila, Pasi (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 15 (MTT, 2002)
      Nurmen osuus nautakarjatilojen peltoalasta on kasvanut. Samalla karjanlantaa on ohjattu levitettäväksi keväällä ja kesällä, jotta ympäristöhaitat pienenisivät. Nämä muutokset edellyttävät uusia ratkaisuja lannan käyttöön ...
    • LUMOLAIDUN : Maisemalaiduntaminen luonnon monimuotoisuuden lisääjänä - tasapaino monimuotoisuuden ja tuottavuuden välillä 

      Huuskonen, Arto (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 79 (MTTMTT, 2006)
      Lumolaidun-tutkimushankkeen lähtökohtana oli kehittää niittyjen sekä metsä- ja rantalaitumien laiduntamisen ohjeistusta siten, että se on nykyistä paremmassa tasapainossa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja ...
    • Luomumansikan viljelytekniikka ja kasvinsuojelu. Kirjallisuusselvitys 

      Prokkola, Soile; Koistinen, Riitta; Kivijärvi, Pirjo
      Maa- ja elintarviketalous : 26 (MTT, 2003)
      Tämä kirjallisuusselvitys on laaja katsaus nykyiseen tietämykseen ja tutkimustuloksiin luomumansikan viljelytekniikasta ja kasvinsuojelusta. Selvityksellä pyritään kehittämään luonnonmukaista marjanviljelyä. Luomumansikan ...
    • Luomusikala Suomen olosuhteissa 

      Kivinen, Tapani
      Maa- ja elintarviketalous : 21 (MTT, 2003)
      Luomusikala Suomen olosuhteissa on ollut maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) rahoittama tutkimus- ja kehittämishanke, jossa on luotu maamme ilmasto-olosuhteisiin sopivia tuotantorakennusten toiminnallisia ja ...
    • Luomututkimusta maamikrobeista aluetalouteen : MMM:n Luomututkimusohjelman 2003-2006 loppuraportti 

      Suokas, Brita; Nykänen, Arja
      Maa- ja elintarviketalous : 117 (MTT, 2008)
      Maa- ja metsätalousministeriön luomututkimusohjelmassa 2003 2006 toteutettiin 15 tutkimushanketta, jotka tuottivat tietoa koko luonnonmukaisen maaja elintarviketalouden tuotantoketjusta. Tutkimusohjelma osoitti, että ...
    • Luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn typpi- ja fosforihuuhtoumat 

      Ylivainio, Kari; Esala, Martti; Turtola, Eila
      Maa- ja elintarviketalous : 12 (MTT, 2002)
      Tässä kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn aiheuttamia typpi- ja fosforihuuhtoutumia. Typpeä huuhtoutuu enemmän, kun maan nitraattityppipitoisuus ja valunta lisääntyvät. Eniten ...
    • Luonnonmukaisen ja tavanomaisen viljelyn vaikutukset maaperään 

      Palojärvi Ansa; Alakukku, Laura; Martikainen, Esko; Niemi, Marina; Vanhala, Pekka; Jørgensen, Kirsten; Esala, Martti
      Maa- ja elintarviketalous : 2 (MTTMTTMTT, 2002)
      Maan hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, kun pyritään kestävän kehityksen mukaiseen maataloustuotantoon. Viljelymenetelmillä voi olla erilaiset vaikutukset maaperän ominaisuuksiin. Suomessa maata viljeltiin vuonna ...
    • Luonnosta teolliseen tuotantoon : Kuvaus luonnontuotealan kehittämishankkeesta Lapissa 2000 - 2006 

      Mäkitalo, Irja; Siivari, Jari; Hannukkala, Antti
      Maa- ja elintarviketalous : 92 (MTTMTT, 2006)
      Luonnosta teolliseen tuotantoon -hankkeessa on käyty systemaattisesti läpi joukko pohjoisen luonnon erikoiskasveja ja niiden laajamittaisen hyödyntämisen mahdollisuuksia elintarvike- kosmetiikka- ja lääketeollisuuden ...
    • Lyijy ja kadmium rohdos- ja yrttikasveissa : Kirjallisuuskatsaus 

      Roitto, Marja; Galambosi, Bertalan
      Maa- ja elintarviketalous : 66 (MTTMTT, 2005)
      Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on koota yhteen tietoa yrtti- ja rohdoskasvien raskasmetalleista Euroopassa. MTT:n vertailututkimus osoitti yrttien lyijypitoisuuksien olevan Suomessa alhaisempia kuin muualla ...
    • Lypsykarjataloudesta tulevan ympäristökuormituksen vähentäminen 

      Uusi-Kämppä, Jaana (toim.); Yli-Halla, Markku (toim.); Grék, Kaarina (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 25 (MTT, 2003)
      Hankkeessa tutkittiin ruokinnan vaikutusta lehmänlannan fosfori- ja typpimääriin. Lisäksi tutkittiin, miten laitumelta, ulko- ja jaloittelutarhoista tulevaa vesistökuormitusta voidaan vähentää, sekä maitohuoneen jätevesien ...
    • Lähiruoan markkinointi vähittäiskauppoihin, suurkeittiöihin ja maaseutumatkailuyrityksiin 

      Paananen, Jaana; Forsman, Sari
      Maa- ja elintarviketalous : 24 (MTT, 2003)
      Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten lähiruokatoiminnalla voidaan edistää elintarvikealan maaseutuyritysten kilpailukykyä ja menestymistä. Lähiruoalla tarkoitetaan ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman ...
    • Maalle oppimaan : Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä 

      Risku-Norja, Helmi (toim.); Aaltonen, Virpi (toim.); Nordström, Hanna; Smeds, Pia; Korpela, Elli; Vieraankivi, Marja-Liisa; Nuoranne, Anneli; Yli-Viikari, Anja; Vauromaa, Mariitta; Aittosaari, Kirsi
      Maa- ja elintarviketalous : 112 (MTT, 2007)
    • Maan laadun arviointi tiloilla - kirjallisuuskatsaus 

      Kukkonen, Sanna; Alakukku, Laura; Myllys, Merja; Palojärvi, Ansa
      Maa- ja elintarviketalous : 63 (MTT, 2004)
      Perinteisesti pelloilta on mitattu viljavuutta eli sadontuottokykyä maaperän ravinnepitoisuuksia määrittävän viljavuustutkimuksen avulla. Viime aikoina on tullut tarpeelliseksi mitata hetkellisen sadontuottokyvyn lisäksi ...
    • Maaperän prosessit - pellon kunnon ja ympäristönhoidon perusta : MMM:n maaperätutkimusohjelman loppuraportti 

      Alakukku, Laura (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 82 (MTT, 2006)
      Maa- ja metsätalousministeriö rahoitti maaperätutkimusohjelmaa vuosina 2002 2005. Tähän raporttiin on koottu ohjelman yhdeksän hankkeen keskeisimmät tulokset. Peltomaan fosforin prosesseja tutkittiin useassa eri kierron ...
    • Maaseutumaiseman muutos, arvottaminen ja eurooppalainen maisemayleissopimus 

      Soini, Katriina (toim.); Pouta, Eija (toim.); Kivinen, Tapani (toim.); Uusitalo, Marja (toim.)
      Maa- ja elintarviketalous : 135 (MTTMTT, 2008)
      Suomalainen maaseutumaisema on tärkeä kansallinen voimavara. Siksi maaseutumaiseman kehitys kiinnostaa niin päätöksentekijöitä, suunnittelijoita, kansalaisia kuin maiseman tuottamisesta ja hoidosta käytännössä vastaavia ...
    • Maatalouden ja metsätalouden arvonlisäysvaikutukset maakunnissa 

      Knuuttila, Marja; Vatanen, Eero
      Maa- ja elintarviketalous : 129 (MTT, 2008)
      Maaseudun perinteisten tuotannonalojen, maa- ja metsätalouden, merkitys on vähentynyt koko maassa, ja myös perinteisellä maaseudulla muiden alojen nopeamman kasvun vuoksi. Tämän tutkimuksen tavoite oli selvittää, millaiset ...