Supply chain integrated LCA approach to assess environmental impacts of food production in Finland
Usva, Kirsi; Saarinen, Merja; Katajajuuri, Juha-Matti; Kurppa, Sirpa (2009)
Usva, Kirsi
Saarinen, Merja
Katajajuuri, Juha-Matti
Kurppa, Sirpa
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science
Volyymi
18
Numero
3-4
Sivut
460-476
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2009
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311162
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311162
Tiivistelmä
MTT:llä aloitettiin 1990-luvun lopulla tutkimuskokonaisuus, jonka tarkoituksena oli tuottaa kattavasti tietoa suomalaisen ruuantuotannon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena oli arvioida elintarvikkeiden ympäristövaikutuksia (vähintään ilmastonmuutos-, happamoitumis- ja rehevöitymisvaikutukset) sekä paikallistaa kriittiset pisteet tuotantoketjussa. Toimintoverkkointegroitunut elinkaariarviointi toteutettiin rehuohralle, emmental-juustolle, kaurahiutaleille, perunajauhoille, juustokermaperunoille, oluelle, hunajamarinoiduille broilerfilesuikaleille ja kasvihuonekurkulle. Tutkimuskokonaisuudessa kehitettyjä menetelmiä tutkittiin suhteessa kansainvälisiin ISO14040 ja 14044 standardeihin. Menetelmät kehittyivät erityisesti viljelyaineistojen ja kirjallisuustiedon laadun, vaikutusarvioinnin ja peltoviljelyn vesistöhuuhtoumalaskennan suhteen. Tehtyjen elinkaariarviontien perusteella yleisenä johtopäätöksenä ketjun eri vaiheiden merkityksestä elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin todettiin, että alkutuotanto oli suurimpia ympäristövaikutuksia aiheuttava tuotantovaihe, etenkin vesistöjen rehevöitymisvaikutuksen osalta. Tutkimuskokonaisuudessa toteutettu ruuan elinkaariarvioinnin menetelmäkehitys on luonut vahvan pohjan elintarvikkeiden ympäristövaikutusarvioinnin kehittämiselle myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa lisääntyvä tuotekohtaisen ympäristövaikutustiedon tuottaminen asiakkaille ja kuluttajille luo tarvetta uudelle tutkimukselle.