Koivutisleen myrkyllisyys vesieliöille
Hagner, Marleena; Penttinen, Olli-Pekka; Pasanen, Tiina; Setälä, Heikki; Tiilikkala, Kari (2009)
Hagner, Marleena
Penttinen, Olli-Pekka
Pasanen, Tiina
Setälä, Heikki
Tiilikkala, Kari
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
143
Sivut
s. 99-109
MTT
2009
Tiivistelmä
Koivutisle on grillihiilen valmistuksessa syntyva sivutuote, joka uusimpien tutkimustulosten mukaan soveltuu kasvinsuojeluaineeksi ja biosidiksi. Tisleella voidaan torjua rikkakasveja, hyonteisia ja kasvitauteja. Sita voidaan kayttaa myos tuholaisten karkotusaineena. Tisleen kaupallistaminen kasvinsuojeluaineeksi edellyttaa tehokkuuden lisaksi myos sen rekisterointia kasvinsuojeluaineeksi ja siten tarkkaa tietoa mahdollisista ymparistovaikutuksista. Tassa tutkimuksissa testattiin tisleen akuuttia myrkyllisyytta (EC50) vesielioille, joita kaytetaan yleisesti ekologisissa toksisuustesteissa. Tulokset osoittivat, etta eri elioiden herkkyys tisleen vaikutuksille vaihtelee: herkin oli Vibrio fisheri -bakteeri. Seuraavaksi herkimpia olivat herkkyysjarjestyksessa Daphnia magna (vesikirppu), Lumbriculus variegates (liero), Lemna minor (vesikasvi), Danio rerio (kala), Asellus aguaticus (vesisiira) ja Lymnaea sp. (vesikotilo). Koivutisleen akuuttia myrkyllisyytta osoittavat mittausarvot (EC50) olivat alle 100 000 Êg/l. Kaytannossa tulos tarkoittaa sita, etta tisleella ei ole myrkyllista vaikutusta useimpiin vesielioihin. Erityisia ymparistovaroituksia ei tarvita, mutta on tarkeaa muistaa, etta koivutisletta ei saa ruiskuttaa suoraan vesistoihin tarkoituksellisesti eika vesistojen rannassa olevia kohteita kasiteltaessa.
Collections
- Julkaisut [85599]