Luke
 

Macro- and microelement concentrations of Finnish timothy in 1974 and 1987

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland|The Finnish Society of Diary Science|Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1993
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.

Pysyvä osoite

URI

Tiivistelmä

Koko Suomen alueelta vuonna 1987 tähkimisvaiheessa kerätyistä timoteinäytteistä analysoitiin 17 alkuainetta, joiden pitoisuuksia verrattiin 13 vuotta aikaisemmin samoilta paikoilta kerättyjen näytteiden vastaaviin pitoisuuksiin. Myös maalajien ja viljelyvyöhykkeiden merkitystä timotein alkuainekoostumukseen tarkasteltiin. Timoteinäytteiden keskimääräiset kalsium-, kalium-, magnesium-, fosfori-, kupari-, mangaani-, rauta-, lyijy- ja sinkkipitoisuudet olivat vuonna 1987 pienempiä kuin vuonna 1974. Alumiinin, boorin, kadmiumin, koboltin, molybdeenin ja nikkelin arvot eivät poikenneet kyseisinä vuosina. Timotein kromipitoisuus oli vuonna 1987 suurempi kuin vuonna 1974. Todetut erot timotein alkuainepitoisuuksissa johtunevat pääasiassa eroista kasvukausien sääoloissa ja timotein kehitysasteessa. Timotein sinkkipitoisuuden pienenemisen syy oli viljelymaiden helppoliukoisen sinkin väheneminen. Kasvien lyijypitoisuuden pieneneminen oli seurausta liikenteen lyijypäästöjen oleellisesta vähenemisestä tutkimusaikavälillä. Eloperäisiltä mailta kerätyt timoteinäytteet sisälsivät enemmän magnesiumia, fosforia, molybdeenia ja rautaa, mutta vähemmän kadmiumia kuin kivennäismailta kerätyt näytteet. Pohjoisimmalla viljelyvyöhykkeellä kasvaneesta timoteista todettiin alhaisimmat lyijypitoisuudet.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural Science in Finland

Volyymi

2

Numero

4

Sivut

Sivut

337-344

ISSN

0789-600X

DOI