Marja-aronian fenoliyhdisteet ja marjojen jatkojalostusmahdollisuudet
Mattila, Pirjo; Hellström, Jarkko; Rajaniemi, Sirpa; Pihlanto, Anne; Kivijärvi, Pirjo; Ryhänen, Eeva-Liisa (2007)
Mattila, Pirjo
Hellström, Jarkko
Rajaniemi, Sirpa
Pihlanto, Anne
Kivijärvi, Pirjo
Ryhänen, Eeva-Liisa
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
105
Sivut
s. 73-95
MTT
2007
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko marja-aronialla (Aronia Medik.) ACE:ta (Angiotensin Converting Enzyme) estävää vaikutusta ja johtuuko mahdollinen vaikutus fenoliyhdisteistä. Tarkoitus oli myös innovoida uusia tapoja käyttää marja-aroniaa elintarvikkeissa ja rohdoksissa sekä tutkia fenoliyhdisteiden pitoisuutta marja-aroniatuotteissa. Tutkimuksessa kehitettiin kromatografinen menetelmä marja-aronian fenoliyhdistefraktioiden eristämiseksi ja skaalattiin se Pilot-mittakaavaan. Mehun ja marja-aroniafraktion havaittiin estävän ACE:ta in vitro -kokeissa. Rotilla tehdyt in vivo -kokeet vahvistivat aronian verenpainetta alentavan vaikutuksen. Marja-aronia sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, joilla on potentiaalisia terveysvaikutuksia. Hilloamisessa marjojen sisältämät fenoliyhdisteet säilyivät melko hyvin. Fenoliyhdisteistä oli hilloamisen jälkeen jäljellä noin 70 prosenttia. Sen sijaan mehun valmistuksessa lähes 80 prosenttia fenoliyhdisteistä jäi entsyymikäsittelyistä huolimatta puristusjätteisiin. Eri fenoliyhdisteryhmien saannoissa oli kuitenkin eroja. Uunikuivauksessa pastörointi paransi fenoliyhdisteiden säilyvyyttä murskatuissa marjoissa.
Collections
- Julkaisut [85546]