Violetista perunasta erikoistuote
Kangas, Arjo (2003)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kangas, Arjo
Julkaisusarja
Terve maaseutu
Numero
4
Sivut
4
Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskus
2003
Kuvaus
Etelä-Pohjanmaan Maaseutukeskusken jäsenlehti
Tiivistelmä
Koekentillä ja käytännön viljelyssä on viime vuosina esiintynyt totutusta poikkeava perunalajike. Blue Congo-lajikkeen siniviolettia maltoa on jo monet päässeet hämmästelemään ja maistelemaankin. Lajikkeesta kehitellään erikoistuotetta perunamarkkinoille. Kokeiden mukaan lajikkeen viljely onnistuu kohtuullisesti. Blue Congon menestys pitkällä tähtäimellä riippuu markkinoinnista ja siitä, mieltyvätkö kuluttajat tähän erikoisuuteen. Blue Congo ei ole jalostettu lajike. Täyttä varmuutta sen alkuperästä ei ole, mutta se lienee kotoisin Etelä-Amerikasta, kuten perunat yleensä. Viime vuosisadan alussa lajiketta on viljelty Britanniassa ja joidenkin muistumien mukaan Suomessakin jo 1930-luvulla. Suomeen violetti peruna on kulkeutunut lähinnä Ruotsista. Blue Congo poikkeaa väriltään tavanomaisista perunoistamme täysin. Sen malto on hieman laikullisesti voimakkaan sinivioletti. Johtojännekehän ulkopuolelle jäävä välittömästi kuoren alla oleva kerros on tavallisesti hieman vaaleampi. Mukulan kuori on tumman sinivioletti. Keitettäessä Blue Congoa vedessä keitinvesi värjäytyy hieman ja mallon väritys haalenee kohti sinistä. Kypsennys uunissa tai höyryssä säilyttää värin voimakkaampana. Blue Congossa glykoalkaloidipitoisuudet ovat olleet alhaisia. Mukulan voimakas väri johtuukin antosyaaniväriaineista. Niitä taas on tutkittu viime aikoina terveellisinä yhdisteinä. Kokeiden mukaan Blue Congon satoisuutta voi pitää kohtuullisena. Blue Congon sato on jäänyt pienemmäksi kuin satoisan Asterixin. Vuonna 2002 se tuotti satoa enemmän kuin yleisesti viljelty Van Gogh. Blue Congon kaltaisen erikoislajikkeen kohdalla satoisuus ei ole välttämättä kovin kriittinen tekijä. Pysyyhän pitkulainen maatiaislajike Puikula jatkuvasti viljelyssä, vaikka tuottaakin satoa oleellisesti nykylajikkeita vähemmän. Laadultaan Blue Congon sato on ollut suhteellisen tervettä. Perunarupea vastaan lajike ei ole kestävimpiä, mutta muuten sillä ei ole kokeissa ilmennyt herkkyyttä mukulan taudeille tai vioituksille. Mukulan tumman värin takia vioittuneiden mukuloiden havaitseminen vaatii tarkkuutta. Blue Congon myöhäisyyden vaikutusta lienee se, että lajike on monia uusiakin jalosteita kestävämpi lehtiruttoa vastaan. Mitään suurten pinta-alojen lajiketta violetista perunasta ei voi tulla. Blue Congolla saattaa kuitenkin olla tulevaisuutta juhla-aterioiden erikoisuutena. Siitä voidaan tehdä sosetta, salaattia tai myös uuniperunaa. Salaatissa kirkas öljykastike korostaa Blue Congon väriä. Kun Blue Congoa maistaa ensimmäisen kerran, on kokemus mielenkiintoinen. Tyypillinen perunamainen, neutraali maku yhdistettynä violettiin väriin on yllättävä yhdistelmä.
Collections
- Julkaisut [85612]