Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Maa- ja elintarviketalous
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Maa- ja elintarviketalous
  • Näytä viite

Elovena-kaurahiutaleiden ympäristövaikutukset

Katajajuuri, Juha-Matti; Voutilainen, Pasi; Tuhkanen, Hanna-Riikka; Honkasalo, Niina (2003)

 
Avaa tiedosto
met33.pdf (408.1Kt)
Lataukset 


Katajajuuri, Juha-Matti
Voutilainen, Pasi
Tuhkanen, Hanna-Riikka
Honkasalo, Niina

Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous

Numero
33

Sivut
47 s. + 1 liite


MTT MTT
2003
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-802-1
Tiivistelmä
Tutkimuksessa sovellettiin toimintoverkkointegroitua elinkaariarviointia kaurahiutaleiden ympäristövaikutusten arvioimiseksi. Kohteena oli RavintoRaision elintarviketoimialan Nokian tuotantolaitoksella valmistetut Elovena-kaurahiutaleet, joiden raaka-aine tuotettiin pääasiassa Pirkanmaalla, ja osin myös Hämeen ja Satakunnan alueella. Tutkimuksessa keskityttiin tuotantoketjun oleellisimpiin osiin alkaen lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten valmistuksesta ja sisältäen kauran viljelyn, jalostuksen ja pakkaamisen teollisuudessa, pakkauksien valmistuksen sekä jakelun kauppoihin. Lisäksi arvioitiin vaihtoehtoisten puuronvalmistustapojen energiankulutus ja siitä aiheutuvat päästöt kotitaloudessa. Ympäristökuormituksista laskettiin vaikutukset ilmaston lämpenemiseen, happamoitumiseen, vesistöjen rehevöitymiseen ja alailmakehän otsonin muodostumiseen. Arvotusvaihetta ei näiden ympäristöongelmien kesken tehty. Tuotannon ympäristökuormitukset ja -vaikutukset aiheutuivat pääosin alkutuotannosta. Rehevöitymistä dominoivat pellolta huuhtoutuvat typpi ja fosfori. Ilmaston lämpenemispotentiaaliin vaikuttivat eniten lannoitteista denitrifioituva typpioksiduuli sekä hiilidioksidipäästöt työkoneiden käytöstä, kauran kuivauksesta ja kalkituksesta. Alailmakehän otsoniin vaikuttivat eniten tilan työkoneiden käytöstä aiheutuvat orgaaniset haihtuvat yhdisteet. Lannoitteista haihtuva ammoniakki yhdessä työkoneista aiheutuvien typen oksidien kanssa muodostivat yli 40 prosenttia koko ketjun happamoitumispotentiaalista. Kauran jalostuksen päästöt, erityisesti rikki- ja hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet suhteellisen paljon parin viime vuoden aikana laitoksen siirryttyä käyttämään höyryn tuotannossa raskaan polttoöljyn sijasta bio- ja maakaasua. Puuron valmistus sähköliedellä aiheutti moninkertaiset hiilidioksidipäästöt suhteessa kaurahiutaleiden tuotantoon. Puuron valmistus sähköliedellä oli myös suhteellisesti suurin tuotejärjestelmän ilmaston lämpenemistä aiheuttava tekijä. Puuron valmistustavalla voidaan vaikuttaa tuotejärjestelmän useim-piin ympäristövaikutuksiin. Valmistamalla puuro mikroaaltouunissa, useat ilmapäästöt ja niistä aiheutuvat ympäristövaikutukset olivat huomattavasti pienemmät kuin sähköliedellä valmistettaessa.
 
Collections
  • Maa- ja elintarviketalous [149]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus