Elovena-kaurahiutaleiden ympäristövaikutukset
Katajajuuri, Juha-Matti; Voutilainen, Pasi; Tuhkanen, Hanna-Riikka; Honkasalo, Niina (2003)
Katajajuuri, Juha-Matti
Voutilainen, Pasi
Tuhkanen, Hanna-Riikka
Honkasalo, Niina
Julkaisusarja
Maa- ja elintarviketalous
Numero
33
Sivut
47 s. + 1 liite
MTT MTT
2003
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-802-1
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-802-1
Tiivistelmä
Tutkimuksessa sovellettiin toimintoverkkointegroitua elinkaariarviointia kaurahiutaleiden ympäristövaikutusten arvioimiseksi. Kohteena oli RavintoRaision elintarviketoimialan Nokian tuotantolaitoksella valmistetut Elovena-kaurahiutaleet, joiden raaka-aine tuotettiin pääasiassa Pirkanmaalla, ja osin myös Hämeen ja Satakunnan alueella. Tutkimuksessa keskityttiin tuotantoketjun oleellisimpiin osiin alkaen lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten valmistuksesta ja sisältäen kauran viljelyn, jalostuksen ja pakkaamisen teollisuudessa, pakkauksien valmistuksen sekä jakelun kauppoihin. Lisäksi arvioitiin vaihtoehtoisten puuronvalmistustapojen energiankulutus ja siitä aiheutuvat päästöt kotitaloudessa. Ympäristökuormituksista laskettiin vaikutukset ilmaston lämpenemiseen, happamoitumiseen, vesistöjen rehevöitymiseen ja alailmakehän otsonin muodostumiseen. Arvotusvaihetta ei näiden ympäristöongelmien kesken tehty. Tuotannon ympäristökuormitukset ja -vaikutukset aiheutuivat pääosin alkutuotannosta. Rehevöitymistä dominoivat pellolta huuhtoutuvat typpi ja fosfori. Ilmaston lämpenemispotentiaaliin vaikuttivat eniten lannoitteista denitrifioituva typpioksiduuli sekä hiilidioksidipäästöt työkoneiden käytöstä, kauran kuivauksesta ja kalkituksesta. Alailmakehän otsoniin vaikuttivat eniten tilan työkoneiden käytöstä aiheutuvat orgaaniset haihtuvat yhdisteet. Lannoitteista haihtuva ammoniakki yhdessä työkoneista aiheutuvien typen oksidien kanssa muodostivat yli 40 prosenttia koko ketjun happamoitumispotentiaalista. Kauran jalostuksen päästöt, erityisesti rikki- ja hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet suhteellisen paljon parin viime vuoden aikana laitoksen siirryttyä käyttämään höyryn tuotannossa raskaan polttoöljyn sijasta bio- ja maakaasua. Puuron valmistus sähköliedellä aiheutti moninkertaiset hiilidioksidipäästöt suhteessa kaurahiutaleiden tuotantoon. Puuron valmistus sähköliedellä oli myös suhteellisesti suurin tuotejärjestelmän ilmaston lämpenemistä aiheuttava tekijä. Puuron valmistustavalla voidaan vaikuttaa tuotejärjestelmän useim-piin ympäristövaikutuksiin. Valmistamalla puuro mikroaaltouunissa, useat ilmapäästöt ja niistä aiheutuvat ympäristövaikutukset olivat huomattavasti pienemmät kuin sähköliedellä valmistettaessa.