Faba beans in diets for growing-finishing pigs
Partanen, Kirsi; Alaviuhkola, Timo; Siljander-Rasi, Hilkka; Suomi, Kaija (2003)
Partanen, Kirsi
Alaviuhkola, Timo
Siljander-Rasi, Hilkka
Suomi, Kaija
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
12
Numero
1
Sivut
35-47
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2003
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069179
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069179
Tiivistelmä
Härkäpapu (Vicia faba L.) on palkokasvi,joka on siementen melko suuren valkuaispitoisuuden (raakavalkuaista 300 g kg 1 kuiva-ainetta)vuoksi potentiaalinen soijaa korvaava kotimainen valkuaisrehu. Kahdessa kasvatuskokeessa selvitettiin uuden Kontu härkä papulajikkeen sopivuutta lihasikojen valkuaisrehuksi ja härkä papuruokintojen vaikutusta lihan laatuun. Ensimmäisessä kasvatuskokeessa verrattiin ohra-soijarouhe- ja ohra-rypsirouhepohjaisia ruokintoja ohra-rypsirouhe-härkä papuruokintoihin, joissa rypsirouheesta 25, 50, 75 tai 100 % korvattiin härkäpavulla. Alkukasvatusrehuissa oli 137 317 ja loppukasvatusrehuissa 114 260 g/kg papua. Kokeessa oli 120 lihasikaa, jotka kasvatettiin pareittain 25 kg alkupainosta 110 kg loppupainoon. Korvattaessa 75 100 % rypsirouhetta härkä pavulla sikojen päivä kasvu ja rehuhyötysuhde huononivat alkukasvatuksessa verrattuna ohra-soijarouhe- ja hra-rypsirouhepohjaisiin ruokintoihin. Rehun syönti pieneni, kun rypsi korvattiin kokonaan härkä pavulla. Loppukasvatuksessa sikojen päivä kasvussa ja rehuhyötysuhteessa ei ollut eroja erilaisten ruokintojen välillä. Koko kasvatusajan päiväkasvu ja rehuhyötysuhde oli paras, kun 50 % rypsirouheesta korvattiin härkä pavulla. Tällä ruokinnalla siat kasvoivat paremmin kuin ohra-rypsirouheruokinnalla, ja rehuhyötysuhde oli parempi kuin ohra-rypsirouhe- tai ohra-soijarouheruokinnalla. Rypsirouheen asteittainen korvaaminen härkä pavulla ei vaikuttanut sikojen teuraslaatuun tai lihan aistinvaraiseen laatuun, mutta tummensi selkä lihaksen väriä. Toisessa kasvatuskokeessa selvitettiin härkä papuruokinnan vaikutusta lihan väriin ja pH:hon. Kokeessa oli 20 lihasikaa, joille syötettiin ohra-soijarouhe- tai ohra-härkäpapupohjaista rehua 25 107 kiloisina. Selkä lihaksen pH oli 24 h teurastuksesta korkeampi ohra-härkä papu- kuin ohra-soijarouheruokinnoilla, mutta lihan värissä ei havaittu eroja. Tulosten perusteella härkä papua suositellaan lihasikojen alkukasvatusrehuun korkeintaan 200 g/kg, sillä suuremmat määrät voivat huonontaa kasvua. Loppukasvatuksessa härkäpavun käytölle ei ole rajoitteita. Härkäpapu saattaa tummentaa lihan väriä, mutta tämä ilmiö vaatii lisätutkimusta.