Dissolved reactive phosphorus in runoff assessed by soil extraction with an acetate buffer
MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2002
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Neuvonnallisessa maa-analyysissä käytetyt fosforin uutot voidaan jakaa karkeasti niihin, joilla arvioidaan maan helppoliukoisen fosforin pitoisuutta ja niihin, joilla arvioidaan pitkän ajan kuluessa kasvien käyttöön vapautuvan fosforin kokonaismäärää. Maan helppoliukoiset fosforivarannot ovat keskeisiä pellolta valuvaan veteen liukenevan fosforin kannalta. Suomessa käytössä olevalla maa-analyysimenetelmällä, uutto happamalla ammoniumasetaattipuskurilla, arvioidaan juuri helppoliukoisia fosforivarantoja, ja teoreettiselta kannalta kansallinen menetelmämme saattaa siten soveltua valumavesien liuenneen fosforin pitoisuuden ennustamiseen. Tässä työssä tutkittiin happamaan asetaattiliuokseen uuttuvan fosforin määrän (maa-analyysin fosforiluku) ja veteen liukenevan fosforin välistä yhteyttä laboratoriossa ja peltokokeessa. Laboratoriossa maa-analyysin fosforiluku ja veteen liukenevan fosforin määrä olivat selkeästi yhteydessä toisiinsa, eikä maan orgaanisen hiilen pitoisuus, maan happamuus tai maalaji vaikuttanut tähän yhteyteen. Jokioisten Rehtijärven valuma-alueella (pääosin hiuesavimaita) tehdyissä kenttä mittauksissa maa-analyysin fosforiluvun ja valumavesiin liuenneen fosforin keskimääräisen valumapainotteisen pitoisuuden välillä havaittiin lähes samanlainen yhteys. Valumavesien liuenneen fosforin keskimääräinen pitoisuus voitiin 95 % tapauksista ennustaa ±0,10 mg/l tarkkuudella laboratoriokokeista saadun yhtälön avulla. Yhtälö hieman yliarvioi liuenneen fosforin pitoisuutta peltovalumavesissä, erityisesti suuremmissa fosforipitoisuuksissa. Puolet Rehtijärven valuma-alueella liuenneen fosforin huuhtoumasta saattaa tulla ainoastaan 20 % iljelyalalta. Viljavuuspalvelussa vuosina 1995-1998 tehtyjen määritysten fosforiluvun jakauman perusteella tilanne saattaa olla samankaltainen koko maassa.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
11
Numero
4
Sivut
Sivut
343-353
ISSN
1239-0992
DOI
Saavutettavuusominaisuudet
Ei tietoa saavutettavuudesta