Effect of harvest time on storage loss and sprouting in onion
Suojala, Terhi (2001)
Suojala, Terhi
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
10
Numero
4
Sivut
323-333
MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2001
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069138
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604069138
Tiivistelmä
Sadonkorjuuaika vaikuttaa sipulin varastokestävyyteen. Korjuuoptimi ei kuitenkaan ole välttämättä sama tavoiteltaessa korkeaa satoa tai hyvää säilyvyyttä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli määrittää suotuisin sadonkorjuuaika, kun päämääränä on sekä määrältään että varastolaadultaan hyvä sato. Neljänä vuonna tehdyissä varastointikokeissa käytettiin puutarhatuotannon tutkimusyksikössä ja eteläsuomalaisilla tiloilla viljeltyä satoa. Tulosten mukaan sadonkorjuuta voidaan lykätä 100 %:n tuleentumiseen asti, ja jopa pidempään, ilman varastohävikin merkittävää lisääntymistä. Sateisina vuosina myöhäinen korjuu kuitenkin saattaa heikentää laatua. Sipuleiden versomisalttius vaihteli huomattavasti vuosittain. Varhainen, ennen 50 %:n tuleentumisastetta ajoitettu sadonkorjuu ja viivästetty korjuu lisäsivät versomisriskiä. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaiseen varastointiin tarkoitettu sipuli voidaan korjata 50 %:n ja 100 %:n tuleentumisasteen välillä, jopa pari viikkoa täyden tuleentumisen jälkeen varastolaadun heikkenemättä. Näin ollen on mahdollista saavuttaa yhtä aikaa korkea sato ja hyvä varastokestävyys.