Palkokasvit luomuporsaiden ja -lihasikojen ruokinnassa
Laurinen, Pasi; Partanen, Kirsi; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Valaja, Jarmo; Jalava, Taina (2002)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Laurinen, Pasi
Partanen, Kirsi
Siljander-Rasi, Hilkka
Alaviuhkola, Timo
Valaja, Jarmo
Jalava, Taina
Julkaisusarja
Maaseutukeskusten Liiton julkaisuja
Numero
977
Sivut
p. 94-97
Maaseutukeskusten Liitto
2002
Kuvaus
Nimekkeen selvennys: Legumes in the feeding of piglets and fattening pigs in organic farming.
Tiivistelmä
Karkearehujen vaikutus valkuaisen hyväksikäyttöön vaihtelee. Puna-apilanurmi huononsi lineaarisesti valkuaisen hyväksikäyttöä, mutta rehuvirna ja persianapila eivät vaikuttaneet typen hyväksikäyttöön vaikka niitä oli 30 % rehun kuiva-aineesta. Luomusikojen ruokintaa hankalaoittaa sallittujen valkuaisrehujen vähyys. Käytännössä realistiset kotimaiset kasviperäiset valkuaislähteet, joita on mahdollista saada määrällisesti riittävästi ovat rypsipuriste, herne ja härkäpapu. Sinilupiinin viljely nykyisellä lajikkeella on hyvin epävarmaa. Kasvivalkuaisista vain hernettä voidaan ongelmitta käyttää runsaasti porsaiden rehussa ja silloinkin huomattava osa valkuaisesta pitää saada maito- tai/ja kalatuotteista. Sekä herne että härkäpapu sopivat lihasikojen rehuun. Härkäpavun käyttökelpoisuutta rajoitti sen huono maittavuus alkukasvatusvaiheessa. Sinilupiinilla voitiin korvata rypsirouheetta sekä alku- että loppukasvatusrehussa ilman että kasvu, rehuhyötysuhde tai ruhon lihakkuus muuttuisi, mutta silava pehmeni.
Collections
- Julkaisut [85599]