Sugars and organic acids in clones and cultivars of arctic bramble and hydrid. Sensory evaluation of juices and jellies
Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1995
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Pysyvä osoite
URI
Tiivistelmä
Suomessa viljellään mesimarjaa (Rubus arcticus L.) ja jalomaarainta (Rubus arcticus L. nothosubsp. stellarcticus G. Larsson), ja erityisesti mesimarja on haluttu raaka-aine elintarvike- ja viiniteollisuudessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli analysoida kaasukromatografisesti tärkeimmät sokerit ja orgaaniset hapot 19 mesimarjalajikkeesta tai -kannasta ja 5 jalomaarainlajikkeesta. Marjojen tärkein sokeri oli sakkaroosi, ja tärkein orgaaninen happo sitruunahappo. Marjojen sokeri- ja orgaanisten happojen pitoisuudet vaihtelivat eri lajikkeilla ja kannoilla. Keskimääräinen mesimarjojen sokeripitoisuus oli 5,0 g (vaihteluväli 3,8-6,1 g) ja jalomaarainlajikkeiden 4,7 g (vaihteluväli 3,4-5,7 g) 100 g:ssa tuoreita marjoja. Keskimääräinen happopitoisuus oli mesimarjoissa 0,6 g ja jalomaaraimissa 1,5 g 100 g:ssa tuoreita marjoja. Sokereiden ja orgaanisten happojen muutoksia tutkittiin satokauden aikana kahden mesimarjalajikkeen sekanäytteiden avulla. Lisäksi tutkittiin eräistä mesimarjalajikkeista ja -kannoista valmistettujen mehujen ja hyytelöiden aistinvaraisia ominaisuuksia kuvailevalla analyysilla. Mehuiksi tai hyytelöiksi valmistettujen mesimarjojen aistitun makeuden tai happamuuden ja kemiallisesti määritettyjen sokeri- ja happopitoisuuksien välillä ei ollut selvää riippuvuutta. Saatuja tuloksia voivat hyödyntää marjojen jalostajat, tuotekehittäjät elintarviketeollisuudessa sekä marjanviljelijät.
ISBN
OKM-julkaisutyyppi
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
4
Numero
4
Sivut
Sivut
385-395
ISSN
0789-600X