Laiduntamisen tehostamisen mahdollisuudet Suomessa
Virkajärvi, Perttu; Sairanen, Auvo; Nousiainen, Jouni I; Khalili, Hannele (1999)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Virkajärvi, Perttu
Sairanen, Auvo
Nousiainen, Jouni I
Khalili, Hannele
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
67
Sivut
p. 90-96
Maatalouden tutkimuskeskus
1999
Tiivistelmä
Suomessa, kuten muissakin Euroopan maissa, on maidon tuotantokustannusten vähentäminen keskeistä. Koska laidun on yleensä halvinta karkearehua, tulisi sen hyväksikäyttöä nostaa. Lisäksi kuluttajien ja tuottajien huoli eläinten hyvinvoinnista ja lajinmukaisesta ruokinnasta korostaa laidunruokinnan merkitystä. Suomessa laidunkauden lyhyys ja laidunruohon laadun ja määrän suuri vaihtelu tekevät laitumen hyväksikäytön parantamisesta haastavan tehtävän. Laiduntamisen tehokkuuteen vaikuttavat eniten eläintiheys, tarjolla oleva laidun, lisäruokinta, laiduntamistapa ja laidunkauden pituus. Tässä kirjoituksessa esitetään Maatalouden tutkimuskeskuksen (MTT) käynnissä olevan tutkimushankkeen tuloksia tarjolla olevan laitumen, laiduntamisen aloitusajankohdan ja väkirehutäydennyksen osalta. Kokeet tehtiin talvipoikivilla holstein-friisiläisillä lypsylehmillä. Tutkimushankkeessa tutkittiin samanaikaisesti eläintuotosta, nurmiperäisiä tekijöitä, laitumen hyväksikäyttöä ja jälkikasvua. Tulosten perusteella tarjolla olevan laitumen määrän vaikutus on suurempi laitumen hyväksikäytössä kuin maitotuotoksessa. Tämän vuoksi laidunalan mitoitus tilatasolla vaikuttaa eniten laiduntamisen tehokkuuteen. Suomen oloissa 9 10 cm on sopivin nurmen korkeus laiduntamisen jälkeen. Viivästynyt laiduntamisen aloitus vähensi maitotuotosta 14 % ja vaikeutti laiduntamisen järjestämistä. Monipuolinen väkirehuseos lisäsi maitotuotosta enemmän kuin ohra.
Collections
- Julkaisut [86643]