Luke
 

Association between protein feeding and reproductive efficiency in the dairy cow: specific emphasis on protein feeding in Finland

Agricultural Research Centre of Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
1999

URI

Kuvaus

Special issue. To mark the 90th anniversary of the scientific agricultural society of Finland

Tiivistelmä

Tässä kirjallisuustutkimuksessa on tarkasteltu valkuaisruokinnan ja hedelmällisyyden välistä yhteyttä lypsylehmillä. Julkaistun aineiston perusteella valkuaisruokinnan vaikutus hedelmällisyyteen vaihtelee. Hedelmällisyyden parametreinä käytettiin tyhjäpäivien määrää, siemennysten määrää tiineyttä kohti ja tiinehtymisprosenttia. Vaihtelevat tulokset voivat johtua erilaisista koejärjestelyistä, tilastollisista analyysimenetelmistä, havaintojen määrästä (usein liian pieni hedelmällisyyden mittaamiseksi luotettavasti), kohdun terveydentilasta, lehmän iästä, poikimiskertojen määrästä, lehmien hoidosta ja ravintoaineiden saannista. Liian runsaan valkuaisruokinnan aiheuttamaan heikentyneeseen hedelmällisyyteen liittyy usein kudosten urea- ja ammoniakkipitoisuuden nousu,mikä huonontaa lisääntymiselinten fysiologista toimintaa, muuttaa hormonien eritystä tai lisää negatiivista energiatasetta poikimisen jälkeen. Vuoden 1993 tarkkailuaineistojen (16 051 karjaa) analysointi osoitti, että maidontuotannon optimi saavutettiin rehuannoksen raakavalkuaispitoisuuden ollessa 180 g/kg kuiva-ainetta (ka) hedelmällisyysparametrien pysyessä lähes ennallaan. Tutkittaessa tankkimaidon ureapitoisuuden vaikutusta hedelmällisyyteen 5 437 tilan aineistossa havaittiin, että tilojen väliset erot maidon ureapitoisuudessa eivät vaikuttaneet hedelmällisyyteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että rehuannoksen raakavalkuaispitoisuuden nostaminen 150:stä 170 g:aan/kg ka lisää maidontuotantoa huonontamatta merkittävästi hedelmällisyyttä.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science in Finland

Volyymi

8

Numero

4-5

Sivut

Sivut

365-392

ISSN

1239-0992

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta