Effects of expanding on the nutritive value of wheat bran in pig diets
Näsi, Matti; Partanen, Kirsi; Laurinen, Pasi (1996)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Näsi, Matti
Partanen, Kirsi
Laurinen, Pasi
Julkaisusarja
Agricultural and Food Science in Finland
Volyymi
5
Numero
4
Sivut
413-419
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1996
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin ekspanderkäsittelyn vaikutusta lihasioille syötettävän vehnänleseen ravintoaineiden sulavuuteen ja valkuaisen hyväksikäyttöön. Tutkimus tehtiin 2 x 2 faktorikokeena 75-93 kg elo-painoisilla lihasioilla. Vehnänlese käsiteltiin Kahlekspanderilla, jolloin tuotteen lämpötila nousi 105-110ºC:een. Ohrapohjaiseen rehuseokseen lisättiin 150 tai 300 g kg-1 joko ekspandoitua tai käsittelemätöntä vehnänlesettä. Prosessointi ei vaikuttanut leseen kemialliseen koostumukseen. Vehnänleseen lisäystaso vaikutti dieetin ravintoaineiden, varsinkin kuitujakeiden, sulavuuksia alentavasti. Ekspander-käsittely puolestaan paransi lievästi dieetin ravintoaineiden sulavuutta. Prosessoidun vehnänleseen raakarasvan (0,63 vs. 0,47) ja happodetergenttikuidun (0,01 vs 0,16) sulavuudet olivat korkeampia kuin käsittelemättömän leseen. Ekspandoidun vehnänleseen rehuyksikköarvoksi saatiin 0,862 kg-1 kuiva-ainetta ja vastaavasti käsittelemättömälle 0,843 ry kg-1 kuiva-ainetta. Ekspanderkäsittely ei vaikuttanut valkuaisen hyväksikäyttöön typpitaseparametrien perusteella arvioituna. Tutkimuksen perusteella ekspanderprosessointi parantaa vain hyvin vähän vehnänleseen rehuarvoa, mikä tukee aikaisempia tutkimustuloksia muiden rehuraaka-aineiden ekspandoinnista.