Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen - esimerkkinä porkkana : Tutkimushankkeen seminaari 24.8.2006
Vanhala, Petri (toim.) (2006)
Vanhala, Petri (toim.)
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
134
Sivut
33 s
MTT MTT MTT
2006
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-079-5
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-487-079-5
Tiivistelmä
Tutkimushanke "Vihannesten kuluttajalaadun parantaminen - esimerkkinä porkkana" käynnistyi vuonna 2005, tavoitteena on parantaa porkkanan kuluttajalaatua sekä vähentää laatua uhkaavia riskejä. Tutkimuksen suorittavat MTT, Evira ja Kuluttajatutkimuskeskus. Tässä julkaisussa esitellään hankkeen välituloksia. Kuluttajille porkkanan laatu on ennen kaikkea makeutta ja mehukkuutta. Porkkanan napostelu sellaisenaan näyttää olevan tyypil-lisin tapa syödä porkkanaa. Porkkanan tärkeimmän pilaantumisen aiheuttajan, porkkanan mustamätä -sienitaudin määritys- ja ennakointimenetelmiä on kehitetty. Porkkanan pilaa-jabakteereista tärkeimmät kuuluvat Erwinia ja Pseudomonas -sukuihin. Joillakin ravinteil-la saattaa olla vaikutusta siihen, miten porkkana kestää taudinaiheuttajia, ja sitä kautta porkkanan varastokestävyyteen. Myös porkkanan aistittavan laadun kannalta ravinne-tasojen on oltava kunnossa. Lämpötilojen on oltava hallinnassa tilalla, tukussa ja tiskillä. Kotimaisten porkkanoiden mikrobiologinen turvallisuus on varsin hyvä, mutta porkkanoi-hin liittyvät Yersinia-epidemiat osoittavat, että bakteerin esiintymiseen vaikuttavista teki-jöistä tarvitaan lisää tutkimusta, jotta epidemioita voitaisiin ehkäistä. Yli 15 %:n pork-kanakemppien lehtivioitus näyttää pienentävän porkkanan juuren painoa. Vuonna 2006 kemppien torjunnan onnistuminen vaihteli eri peltolohkoilla (yli 15 %:n lehtivioituksen osuus 3,3-15,4 %), mihin vaikutti kemppien poikkeuksellisen myöhäinen lentohuippu ja kuivuudesta johtunut porkkanoiden hidas kehitys.
Collections
- MTT:n selvityksiä [176]