Kasvihuonekurkun ja -tomaatin tarjontaketjut Suomessa
Varvikko, Pirjo (2006)
Varvikko, Pirjo
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
109
Sivut
71 s
MTT
2006
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:952-487-008-8
http://urn.fi/URN:ISBN:952-487-008-8
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tavoitteena oli selvittää: 1) Millainen on kurkun ja tomaatin tarjontaketjujen rakenne Suomessa?, 2) Kuinka tarjontaketjut toimivat ja mitkä ovat tarjontaketjujen on-gelmakohdat? 3) Kuinka tarjontaketjut vaikuttavat tuotteiden laatuun ja säilyvyyteen? ja 4) Miten hinta muodostuu tarjontaketjuissa? Tutkimus rajattiin koskemaan kotimaisen kasvi-huonekurkun ja -tomaatin tarjontaketjuja, joissa tuotteet päätyivät vähittäiskaupan kautta kuluttajalle. Tutkimuksessa selvitettiin tarjontaketjuissa toimivien osapuolten mielipiteitä ja ajatuksia ketjujen toiminnasta tapaustutkimusmenetelmää käyttäen. Aineisto koostui 23 haastattelusta siten, että mukana tutkimuksessa oli 6 viljelijää, 2 pakkaamoa, 1 tukkukaup-pa, 3 keskusliikettä, 1 vähittäiskauppa ja 10 kuluttajaa. Tyypillistä Suomen kurkun ja tomaatin tarjontaketjuille on, että vaihtoehtoisia tarjontaket-juja on useita ja että viljelijät käyttävät useampaa kuin yhtä tarjontaketjua tuotteittensa ja-keluun. Suurin osa kurkun ja tomaatin jakelusta tapahtuu viljelijöiltä pakkaamoiden kautta tukkuihin ja keskusliikkeisiin ja sieltä edelleen vähittäiskauppaan. Kurkut toimitetaan myös usein viljelijältä suoraan tukkuihin ja/tai keskusliikkeisiin. Tarjontaketjun toimijat pitivät tarjontaketjuja melko toimivina. Ongelmiksi tarjontaketjuis-sa koettiin ajoittainen ruuhka markkinoilla sekä heikko tiedonkulku ketjussa. Etenkin vilje-lijät kokivat ongelmaksi ketjun hitaan reagoinnin kuluttajahinnan ja kysynnän muutoksiin, jota pidettiin osasyynä markkinoiden ajoittaiseen ruuhkautumiseen. Tarjontaketjut vaikuttavat tuotteiden laatuun. Tuotteet voivat olla jopa 18 vuorokauden ikäisiä ennen kuin ne päätyvät kuluttajille pisimmän tarjontaketjun ja varastointiajan mu-kaisesti. Viljelmillä ja pakkaamoissa tuotteita varastoitiin optimilämpötilassa. Osassa tuk-ku- ja keskusliikkeitä sen sijaan kurkkua ja tomaattia säilytettiin liian alhaisissa lämpöti-loissa, mikä tutkimuksen perusteella aiheuttaa laadun heikentymistä. Osassa pakkaamoita, tukku- ja keskusliikkeitä kurkkuja ja tomaatteja varastoitiin samassa varastossa, vaikka se saattaa heikentää kurkun säilyvyyttä tomaatin tuottaman etyleenin vuoksi. Missään tarjon-taketjun osassa ei varastoinnissa kiinnitetty huomiota ilmankosteuden säätelyyn, vaikka tutkimuksen perusteella myös sillä on vaikutusta kurkun ja tomaatin säilyvyyteen. Pohjanmaan pakkaamot vaikuttavat merkittävästi hinnan määräytymiseen, sillä niiden kautta kulkee suurin osa Suomessa tuotetusta kurkusta ja tomaatista. Pääsääntöisesti hin-noittelu perustuu koko ketjussa kustannusperusteiseen hinnoitteluun. Tutkimuksen mukaan tomaatilla viljelijän osuus hinnasta on noin 40 %, tukun, keskusliikkeen ja vähittäiskaupan osuus noin 30 % ja rahdin ja arvonlisäveron osuus noin 30 %.
Collections
- MTT:n selvityksiä [176]