Maataloustuotannon kannattavuus Virossa - vertailu Suomeen ja Ruotsiin
Kämäräinen, Jarno; Martikainen, Jussi; Ala-Orvola, Leena; Laurila, Ilkka P. (1998)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kämäräinen, Jarno
Martikainen, Jussi
Ala-Orvola, Leena
Laurila, Ilkka P.
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
1/98
Sivut
26 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
1998
Tiivistelmä
Viro on yksi kuudesta maasta, joiden kanssa EU aloittaa jäsenyysneuvottelut ensimmäisenä. Suomen maatalouden kannalta Viron liittyminen yhteismarkkinoihin olisi merkittävää sen takia, että maataloustuotteiden hintataso on Virossa Suomea alempi. Elintarvikkeiden rajoittamaton tuonti on pitänyt Viron tuottajahinnat alhaalla, ja tuotantomäärät ovat alentuneet uuden itsenäisyyden aikana maatalouden kaikissa tuotantosuunnissa. Ne tilat, jotka jatkavat tuotantoa, ovat erittäin hintakilpailukykyisiä. Mahdollisen EU-jäsenyyden myötä virolaisille tuottajille avautuu mahdollisuus markkinoida tuotteitaan esimerkiksi Suomeen. Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa on selvitetty tärkeimpien maataloustuotteiden tuotantokustannukset ja tuotannon kannattavuus Virossa vuonna 1996. Kustakin tuotteesta laadittiin kaksi laskelmaa, joista toisessa kuvataan maan keskimääräistä tuotantotapaa ja toisessa tehokasta, korkeaan tuotostasoon pyrkivää tuotantotapaa. Tulosten mukaan ne maito- ja viljatilat, jotka saavuttavat keskimääräistä paremmat tuotostasot, ovat parhaiten kannattavia. Viljanviljelyä koskevissa laskelmissa paras tulos saatiin vehnälle ja mallasohralle. Naudanlihan tuotanto osoittautui heikosti kannattavaksi. Tehokkaan tuotannon mallissa syntyi lievää tappiota. Sen sijaan laajaperäisen tuotannon mallissa syntyi voittoa. Asetelma kuvaa Viron maataloudessa yleistä piirrettä: paras tulos syntyy laajaperäisessä tuotantotavassa, jossa olemassa olevia kiinteitä resursseja kulutetaan ilman korvausinvestointeja. Sianlihan tuotanto ei synnytä riittävää katetta kiinteille kustannuksille. Laskelmien mukaan vuonna 1996 lihan tuotantokustannukset olivat lihasta saatavaa hintaa korkeammat. Tuotto kattaa muuttuvat kustannukset ja työkulut, mutta vähennettäessä tuotoista myös kiinteät kustannukset, tuotanto painui tappiolliseksi. Tutkimuksessa verrattiin tuotannon muuttuvia kustannuksia Virossa, Suomessa ja Ruotsissa. Maidon osalta Viron muuttuvat kustannukset tuotettua litraa kohden olivat vain puolet muuttuvista kustannuksista Suomessa ja Ruotsissa. Naudanlihassa Viron kustannus oli vain kolmanneksen Suomen kustannuksesta ja puolet Ruotsin kustannuksesta. Sianlihan ja viljojen osalta kustannuserot olivat vähäisemmät. Tulosten mukaan EU-jäsenyys parantaisi Viron maatalouden toimintaedellytyksiä. Maataloustuotteiden tuotantokustannukset verrattuna pohjoisiin jäsenmaihin - Suomeen ja Ruotsiin - ovat toistaiseksi kilpailukykyisiä.
Collections
- Julkaisut [85546]