Elintarvikkeiden hintamarginaalit vuosina 1990-1996
Ala-Orvola, Leena (1997)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Ala-Orvola, Leena
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
4/1997
Sivut
35 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
1997
Tiivistelmä
EU-jäsenyyden sekä elintarvikkeiden verokohtelussa toteutettujen uudistusten seurauksena elintarvikkeiden kuluttajahinnat alenivat vuonna 1995 keskimäärin 7,4 prosenttia. Vuonna 1996 elintarvikkeiden kuluttajahinnat laskivat edelleen 1,9 prosenttia samalla kun verokanta säilyi ennallaan ja maatalouden tuottajahintojen aleneminen jatkui. Raaka-aineen halpenemista enemmän kuluttajahintojen alenemiseen vaikutti kuitenkin jalostuksen ja kaupan yhteenlasketun osuuden eli kokonaismarginaalin pieneneminen. Vuonna 1995 valtaosa kuluttajahintojen alenemisesta oli seurausta maatalouden tuottajahintojen laskusta, sillä pääsääntöisesti elintarviketeollisuus ja -kauppa siirsivät raaka-aineen halpenemisen kuluttajahintoihin. Kuluttajahintojen laskiessa raaka-aineen osuus kuluttajahinnasta pieneni ja jalostuksen ja kaupan osuus vastaavasti kasvoi. Muutos oli seurausta siitä, että kuluttajahintojen lasku oli ensisijaisesti raaka-aineen halpenemisesta johtuvaa, ja kustannussäästöt jalostuksessa ja kaupassa näkyvät kuluttajahinnoissa vasta pidemmällä aikavälillä. Meijerituotteita lukuun ottamatta keskimäärin puolet hintojen laskusta johtui raaka-aineen halpenemisesta, viidesosa verokannan laskusta ja loppuosa marginaalien pienenemisestä. Vuonna 1996 keskimäärin yli 70 prosenttia kuluttajahintojen alenemisesta johtui marginaalien pienenemisestä ja loppuosa raaka-aineen halpenemisesta, joten hintarakenteet säilyivät lähes ennallaan. Vuodesta 1994 vuoteen 1996 lihan, kananmunien, jauhojen ja ranskanleivän markkamääräisiä kokonaismarginaaleja on pienennetty yli 10 %. Vuonna 1996 naudan jauhelihan marginaalia alennettiin 14 % ja muiden naudanlihalaatujen noin 11 %. Naudan jauhelihan kokonaismarginaalia on pienennetty kahdessa vuodessa yhteensä lähes neljännes ja muun naudanlihan 13-15 %. Sianlihan marginaaleja alennettiin suhteellisen voimakkaasti jo vuonna 1995, tuotteesta riippuen 7-14 %. Marginaalien alentaminen jatkui vuonna 1996, tuotteesta riippuen 5-8 %. Viljatuotteiden osalta vuonna 1995 ruisjauhojen ja reikäleivän marginaaleja kasvatettiin muutamia prosentteja ja vastaavasti vehnäjauhojen sekä ranskanleivän marginaaleja alennettiin. Vuonna 1996 marginaalimuutosten erot tasoittuivat siten, että reikäleipää lukuun ottamatta viljatuotteiden kokonaismarginaaleja on pienennetty 10-12 %. Reikäleivän kokonaismarginaali säilytettiin ennallaan. Vuonna 1995 meijerituotteiden marginaaleja keskimäärin kasvatettiin. Vuonna 1996 muutos oli päinvastainen: maidon, voin ja edamjuuston marginaaleja pienennettiin 2-5 %, emmentaljuuston ja kuohukerman säilyivät ennallaan ja piimän marginaalia kasvatettiin 2%.
Collections
- Julkaisut [85619]