Puutarhayritysten tuotantokustannusten seurantamallit
Outa, Pia (2000)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Outa, Pia
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
11/2000
Sivut
6-87 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
2000
Tiivistelmä
Puutarhatuotannon kustannuslaskelmat perustuvat laajan tila-aineiston perusteella laadittuihin tilamalleihin. Kustannuslaskelmat on nyt uudistettu ja päivitetty vuoden 1999 hintatasoon. Tilamallien avulla on keskeisimpien puutarhatuotteiden tuotantokustannuksia seurattu vuodesta 1994. Ensimmäiset laskelmat laadittiin valkokaalille, porkkanalle, sipulille, mansikalle, herukalle, kasvihuonetomaatille ja -kurkulle sekä leikkoruusulle. MTTL:ssä tehdyn viimeisimmän päivityksen yhteydessä laadittiin uudet tilamallit omenalle, kiinankaalille ja taimitarhatuotannolle. Samalla tilamalleissa päivitettiin myös kaikki kustannusten laskentaan liittyvät olettamukset kuten satotasot, viljelytyönmenekit sekä tuotantopääoman arvo. Tuotantokustannuksiin sisältyvät kyseisen tuotteen tuottamisesta aiheutuvat kaikki kustannukset mukaan lukien viljelijäperheen oman työn arvo ja tuotantopääoman korko, jotka arvioidaan laskelmissa yhtenäisin perustein. Tilamalleissa kustannukset muodostuvat keskimääräinen hinta kertaa määrä periaatteella. Tilamallit eroavat yrityksiin pohjautuvista tilastoista siinä, että malleissa tarkastellaan yleensä yhden päätuotteen tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Tilamalleja käytetään ensisijaisesti kustannuskehityksen seurantaan ja tarkasteltaessa tilakoon ja eri tekniikkasovellusten vaikutuksia tuotantokustannukseen. Puutarhatalouden tilamallit on laadittu kahdelle yrityskoolle varsinkin, jos tuotannossa yleisesti sovelletaan tilakoosta riippuen erilaista tekniikkaa. Avomaan puutarhatuotannossa kustannukset laskevat tilakoon kasvaessa. Esimerkiksi varastoporkkanan tuotantokustannus vuonna 1999 oli 1,8 ha:n tilamallissa 3,19 mk/kg ja 9 ha:n tilamallissa 2,22 mk/kg, joten kustannuksen alenema oli noin 30 %. Vastaavasti mansikkakilon tuotantokustannus laski 12 % viljelyalan kasvaessa neljästä hehtaarista kymmeneen hehtaariin. Kasvihuonetuotannon tilamalleissa yrityskoon kasvattaminen ei merkittävästi alenna neliömetriä kohti laskettuja tuotantokustannuksia, sillä lähes kaikki kustannuserät muodostuvat viljelyalaa kohti. Tilakoon sijaan kasvihuonetomaatin ja -kurkun tilamalleissa tarkastellaan tuotantokustannusten eroa, kun sato lajitellaan ja pakataan tilalla tai kun sato lähetetään yhteispakkaamoon. Tilalla lajitellun ja pakatun tomaatin ja kurkun tuotantokustannukset olivat 8-10 % korkeammat kuin yhteispakkaamossa pakattujen vihannesten.
Collections
- Julkaisut [85632]