Valokurkun tuotantokustannus ja kannattavuus
Österman, Peter (2001)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Österman, Peter
Julkaisusarja
MTT Taloustutkimus. Selvityksiä
Numero
21/2001
Sivut
49 p
MTT MTT Taloustutkimus
2001
Tiivistelmä
Valokurkun viljelyssä sähkökulut muodostavat lähes kolmasosan kokonaiskustannuksista. Kun yksi tuotantopanos nousee näin merkittävään osaan, on sen käyttö harkittava huolella. Valotuksen ylimitoitus heikentää tuotannon kannattavuutta, mutta vastaavasti liian niukalla valotuksella voi tärkeät lisätuotot jäädä saamatta. Tuotannon kannattavuus on erittäin herkkä sähkön hinnan muutoksille. Mallilaskelmien mukaan kannattavimmassa vaihtoehdossa, noin 5 pennin nousu sähkönhinnassa aiheuttaa pääoman tuottoprosentin muuttumisen negatiiviseksi (-2 %). Tällöin malliyritys tuottaa 108 000 markkaa tappiota, pääomalle ei saada korvausta ja yrittäjäperhe joutuu tinkimään palkkavaatimuksestaan noin 30 000 markkaa. Kasvihuonekurkkua tuotettiin Suomessa vuonna 2000 noin 78 ha. Siitä yli neljännes on keinovalotukseen perustuvassa ympärivuotisessa tuotannossa. Valotetun kurkun, jota tutkimuksessa on nimitetty valokurkuksi, viljely on vielä suhteellisen uusi tapa tuottaa. Ensimmäiset valoviljelmät otettiin käyttöön noin 10 vuotta sitten. Valokurkun tuotantoon liittyviä taloudellisia näkökohtia on tutkittu Suomessa hyvin vähän. Tämä tutkimus on osa "Ympärivuotinen kasvihuonetuotanto" -projektia (1998-2001), jonka tavoitteena on keinovalojen ja uusien viljelytekniikoiden kehittäminen kurkulle, tomaatille ja ruusulle. Näiden tuotantomenetelmien talouden selvittäminen on myös tärkeää. Tutkimuksessa on selvitetty kasvihuonekurkun viljelyn tuotantokustannus ja kannattavuus ympärivuotisessa tuotannossa. Tutkimus perustuu pääasiassa MTT Puutarhatuotannon viljelykokeissa saatuihin satotasoihin ja niissä käytettyjen tuotantopanosten määriin. Tutkimuksessa laadittiin erikseen viljelymallit kolmelle, neljälle ja viidelle vuosikasvustolle 2000 neliön kasvihuoneessa. Mallikasvustojen sadontuottoaika on pisimmillään 14 viikkoa (kolme kasvustoa) ja lyhyimmillään 7 viikkoa (viisi kasvustoa). Suurin osa tuotoista tulee kurkun myyntituloista, jotka vaihtelevat paljon markkinahinnasta ja satotasosta riippuen. Kannattavuuslaskelmassa myyntituotot on laskettu eri kasvustojen viikkosatojen ja kyseisen viikon markkinahintojen perusteella. Hintoina on käytetty kolmen vuoden keskiarvoja kyseisiltä viikoilta. Tutkimustulokset osoittavat, että neljän vuosittaisen kurkkukasvuston malli on kannattavampi kuin kolmen ja viiden. Neljän kasvuston mallissa pääomalle saavutettiin asetetun tavoitteen mukainen viiden prosentin korkovaatimus. Kannattavinta viljely oli kevätkasvustoilla. Liikevaihtoa esimerkkiyritykselle (2000 m2) saatiin neljällä kasvustolla 931 markkaa neliötä kohti. Yhden kurkkukilon tuottaminen maksoi vuositasolla keskimäärin noin 10,52 mk. Kalleinta tuottaminen oli kolmen kierron talvikasvustolla, jolloin kulut olivat 13,01 markkaa kiloa kohti. Halvinta tuottaminen oli viiden kierron kesäkasvustolla, 7,38 mk/kg. Näin ollen tuotantokustannusten ero oli enimmillään yli 5,60 markkaa kilolta. Myös kasvustojen välinen kannattavuusero oli todella suuri. Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että viljelijän kannattaa käyttää tuotantopanoksia erittäin harkitusti kesäaikaan, kun kurkusta saatava myyntihinta on alhainen. Tämä koskee erityisesti sähkökustannuksia, koska ne muodostavat keskimäärin 30 prosenttia kokonaiskustannuksista. Viljelijän näkökulmasta suuret vaihtelut eri kasvustojen kannattavuudessa korostavat liiketaloudellisen osaamisen tärkeyttä. Kuluttajien kannalta on myös toivottavaa, että talviaikaan voidaan nauttia tuoretta, hyvänlaatuista ja hinnaltaan suhteellisen edullista kotimaista kasvihuonekurkkua. Näyttääkin siltä, että myös jatkossa kotimaisen kurkun talvikulutus tulee kasvamaan. Keinovalotukseen siirtyminen tulisi kuitenkin tapahtua hallitusti, jotta markkinatasapaino säilyisi.
Collections
- Julkaisut [85599]