Elintarvikeklusterin tutkimusohjelman loppuraportti
Ryhänen, Eeva-Liisa (toim.); Salo, Riitta (toim.) (2001)
Ryhänen, Eeva-Liisa (toim.)
Salo, Riitta (toim.)
Julkaisusarja
MTT:n julkaisuja. Sarja A
Numero
93
Sivut
97 p
Maatalouden tutkimuskeskus MTT MTT Maatalouden tutkimuskeskus Maatalouden tutkimuskeskus
2001
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-605-3
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-605-3
Tiivistelmä
Elintarvikeklusterin tutkimusohjelma on osa vuonna 1997 käynnistynyttä tutkimuksen lisärahoitusohjelmaa. Tutkimus pyrkii edistämään EU-jäsenyyden edellyttämää maa- ja elintarviketalouden sopeutumista ja kilpailukyvyn kehittymistä. Tutkimusohjelman ensimmäiseen vaiheeseen (1997 2000) kuului 12 tutkimushanketta. Niiden aiheina olivat kauratutkimus, maitotutkimus, kuluttajatutkimus ja kasviperäisiä biomolekyylejä käsittelevä tutkimus. Kauratutkimuksessa selvitettiin kauran viljelyä ja elintarvikeprosessointia. Kauran jyvässä itämisen aikana tapahtuvia muutoksia tutkittiin tavoitteena niiden hyödyn- täminen uusien kauraelintarvikkeiden valmistamisessa. Lisäksi selvitettiin, voidaanko paljasjyväisen kauran jyvävaurioita ehkäistä viljely- ja korjuutekniikan keinoin. Maidon ja sen komponenttien mahdollisia terveysvaikutuksia selvitettiin myös. Koe-eläinmallin avulla tutkittiin, miten maidosta peräisin olevat, biologisesti aktiiviset peptidit vaikuttavat verenkiertojärjestelmään. Lisäksi kuvattiin konjugoidun linolihapon eli CLA:n pitoisuuteen vaikuttavia ruuansulatusfysiologisia mekanismeja. Selvitettävänä oli myös se, soveltuuko CLA-maito meijerituotteiden valmistukseen. Lisäksi etsittiin mahdollista yhteyttä maidon juoksettumisominaisuuksien ja maidontuotanto-ominaisuuksien välille sekä pyrittiin paikantamaan juoksettumattomuutta aiheuttavat geenit. Kuluttajatutkimus käsitteli kehittyvää elintarviketaloutta ja elintarvikkeiden kulutusmuutoksia. Tutkimuksissa selvitettiin, miten kuluttajat hyväksyvät terveysvaikutteiset elintarvikkeet. Lisäksi tarkasteltiin kuluttajien suhtautumista geeniteknologian avulla tuotettuihin ja funktionaalisiin elintarvikkeisiin. Myös kotien ruokatalouksien muutoksia analysoitiin. Ohjelmassa tutkittiin, voidaanko lihan ja lihavalmisteiden laatua parantaa koko tuotantoketjussa kuluttajien laatukäsityksen perusteella. Kasvien bioaktiivisten yhdisteiden esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin, biomolekyyleille kehitettiin analyysimenetelmiä ja eristämis- ja rikastamismenetelmiä. Lisäksi selvitettiin biomolekyylien käyttäytymistä elintarvikeprosesseissa. Myös runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä sisältävien elintarvikkeiden vaikutuksia tutkittiin kliinisin kokein.