Keskeisten alkutuotantotekijöiden ja prosessoinnin vaikutus maidon laatuun : kirjallisuuskatsaus
Jokela, Marjatta; Jaakkola, Seija; Huhtanen, Pekka; Rokka, Timo; Korhonen, Hannu; Salo-Väänänen, Pirjo; Piironen, Vieno (1998)
Jokela, Marjatta
Jaakkola, Seija
Huhtanen, Pekka
Rokka, Timo
Korhonen, Hannu
Salo-Väänänen, Pirjo
Piironen, Vieno
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
41
Sivut
96 p
Maatalouden tutkimuskeskus
1998
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-520-0
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-520-0
Tiivistelmä
Tämä julkaisu koostuu kolmesta kirjallisuuskatsauksesta. Ne liittyvät esitutkimukseen, jonka maa- ja metsätalousministeriö teetti maataloudellisten yhteistutkimushankkeiden maito-ohjelmaa varten. Ohjelman valmistelu aloitettiin syksyllä 1994 ja se on jo pääosin käynnistynyt. Maito-ohjelma sisältää yhteensä 12 osahanketta, jotka käsittelevät kotieläintuotannon kehittämistä, maidosta saatavien komponenttien monipuolista hyödyntämistä ja sitä tukevan erikoistuotannon kehittämistä sekä teknologisten prosessien vaikutusta maidon laatuun. Yhtenä osahankkeena on "Keskeisten alkutuotantotekijöiden ja prosessoinnin vaikutus maidon laatuun", mihin tämä kirjallisuusselvitys liittyy. Tämän osahankkeen tavoitteena on selvittää maidon laatuun vaikuttavia tekijöitä eläimen ravitsemuksen, maidon prosessoinnin ja ihmisravitsemuksen kannalta. Ensimmäisessä kirjallisuusselvityksessä on tarkasteltu lehmien ruokinnan vaikutusta maidon koostumukseen ja laatuun, toisessa prosessoinnin vaikutusta maidon laatuun ja kolmannessa maidon laadun ravitsemuksellista merkitystä ihmiselle. Lisäksi alussa on johdantokappale maidon laatuhinnoittelusta Suomessa ja sen tulevaisuuden haasteista.